27. Cro Patria 2023. - propozicije i poziv zborovima na sudjelovanje

Dragi zborovođe, zborski pjevači, skladatelji, prijatelji zborske glazbe pozivamo Vas i Vaše zborove u Split na 27. Međunarodni zborski festival Cro patria, koji će se održavati kroz drugi dio studenog i prvi dio prosinca(razni koncerti i seminari), a centralni dio festivala će biti od 1. do 3. prosinca 2023.

Festival tradicionalno organizira  Glazbena mladež Split (organizator/GMS) uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH, Županije Splitsko-dalmatinske, Grada Splita, Turističke zajednice Grada Splita

Festival je podijeljen u tri dijela: 

  • I.    Zborsko Natjecanje sa novim odabranim skladbama uz dodatni program
  • II.   Seminari, koncerti i pjevanje na misnim slavljima
  • III.  Revijalni program na otvorenim gradskim lokacijama

I. Rezultati natječaja za nove skladbe 27. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA

Žiri za ocjenjivanje novih skladbi je djelovao u sastavu: Mirjana Siriščević, Viktorija Čop i Milan Hibšer. Odlučio je sljedeće;

Nagrade/awards

  1. nagrada / Zlatni Canticum novum / SALVUM ME / Šimun Čarli Botica 
  2. nagrada / Srebreni Canticum novum / HOĆU LI, GOSPODE, I JA U RAJ / Blaženko Juračić
  3. nagrada / Brončani Canticum novum / SED AMOREM / Bernardino Zanetti


Ostale odabrane skladbe za izvedbu / other compositions chosen to be performed during festival: 

  • PATER NOSTER – Šimun Čarli Botica
  • LAETENTUR CAELI – Branko Okmaca
  • OČE NAŠ – Petar Ključarić
  • EGO SUM PASTOR BONUS – Blaženko Juračić

a) Organizator će rezultate objaviti u programu festivala, stoga se pozivaju svi skladatelji da prisustvuju Večeri novih skladbi kako bi mogli preuzeti svoje nagrade. GMS nagrade neće slati poštom ili bilo kakvim oblikom dostave.

b) Skladbe će se izvoditi na večeri novih skladbi. Pozivaju se zborovi i njihovi voditelji da iskažu interes za izvedbu novih skladbi.

c) GMS poziva skladatelje da preporuče ili imaju u vidu zbor ili vokalni sastav koji će izvoditi njihove skladbe. Ukoliko nemaju u vidu niti jedan sastav, Organizator će pokušati osigurati odgovarajući zbor za izvedbu. Skladatelji moraju biti svjesni, kako je naglašeno u pozivu za predaju novih skladbi, da je moguće da se skladba možda neće moći izvesti zbog izostanka interesa zborova za izvedbu.

d) Program Večeri novih skladbi će biti koncipiran na način da će svaki zbor izvesti odabranu/dogovorenu novu skladbu i kraći program iz hrvatske glazbene baštine (ili zborske tradicije zemlje iz koje zbor dolazi) do 10 minuta.

e) Direkcija GMS može zbog programske cjelovitosti dopustiti manje vremenske oscilacije trajanja programa.

f) Skladbe se u načelu izvode a cappella  ali je dopuštena i klavirska pratnja ukoliko je skladba na taj način izvorno koncipirana.

g) Stručno povjerenstvo će dodijeliti nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Canticum novum“. najboljim skladateljima.

h) Zborovi se natječu za nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Katedrala“  stručnog žirija za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa  te posebnu nagradu publike za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa.

i) Novčane nagrade iznose 500,00 EUR najboljem skladatelju i 500,00 EUR najboljem zboru. Ostale nagrade ne uključuju novčani iznos. Organizator može dodijeliti i druge nagrade i priznanja ( npr najbolji debitantski zbor, najbolji mladi skladatelj, najbolji stihovi, ditigent i sl.) Ove nagrade su opcionalne i ovise o prosudbi žirija.

j) Žiri za ocjenu izvedbi zborova biti će sastavljen od hrvatskih i međunarodnih stručnjaka te predstavnika organizatora.

k) Glazbena mladež Split kao organizator ne snosi troškove puta, a vezano za  smještaj zborova stoji na raspolaganju pomoći oko pronalaska povoljnog smještaja ili na bilo koji drugi način koji dopuste financijske prilike.

l) Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.


II. Seminari, koncerti i pjevanje na misnim slavljima

a) Zborovi sudionici Natjecanja zborova imaju priliku održati svoj koncert ili pjevati na misnim slavljima  u crkvama Splita i okolice. Zborovi koji žele sudjelovati u ovom dijelu programa naznačit će to u svojoj prijavi.

b) Organizator će ih kontaktirati za dogovaranje detalja uz napomenu da ovakav program ovisi i o volji svećenika i lokalnih crkava.

c) Zborovi i vokalni sastavi mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.

d) Organizator može organizirati i seminare, radionice, okrugle stolove i sl.

e) U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.

f) Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.


III. Revijalni program

a) Od 2016. godine Glazbena mladež Split uz suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Splita,  organizira poseban revijalni program na otvorenim gradskim lokacijama

b) Zborovi i vokalni sastavi mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.

c) U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.

d) Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi, članovi žirija, gosti Festivala  i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

 

Za bilo kakva druga pitanja slobodno nas kontaktirajte na info@gmsplit.hr .