Dragi zborovođe, zborski pjevači, skladatelji, prijatelji zborske glazbe s posebnim zadovoljstvom pozivamo Vas i Vaše zborove u Split na 23. Međunarodni zborski festival “Cro patria” koji će se održati u od 30. studenog  do 01. prosinca 2019.

Imat ćete jedinstvenu priliku sudjelovati u izuzetnom natjecanju zborova, održati svoj koncert ili pjevati na Svetoj misi u prekrasnim crkvama Splita i okolice te sudjelovati na seminarima i radionicama te ostalim događanjima na samom početku Adventa.

Festival tradicionalno organizira Glazbena mladež Split (organizator/GMS) uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva Kulture, Županije Splitsko-dalmatinske, Grada Splita, Turističke zajednice Grada Splita i Hrvatskog društva Skladatelja.

Festival je podijeljen u tri dijela: 
I.    Zborsko Natjecanje s novim odabranim skladbama uz dodatni program.
II.   Seminari, koncerti i pjevanje na Svetim misama.
III.  Split pjeva (revijalni program otvorenim gradskim lokacijama)

 1. Rezultati natječaja za nove skladbe 23. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA

Međunarodni Žiri je djelovao u sastavu: Branko Okmaca (Hrvatska), Ken Steven(Indonezija), Luke Wenceslas Mayernik (SAD), Kobus Venter (Južnoafrička Republika) i Dunja Huzjan (Srbija). Odlučio je sljedeće:

Prvu nagradu, zlatni Canticum novum osvojio je talijanski skladatelj Bernardino ZanettiDruga nagrada, srebrni Canticum novum pripala je profesoru Ivanu Božičeviću s Umjetničke akademije u Splitu, a treća nagrada – brončani  Canticum novum dodijeljena je Milanu Hibšeru s Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Za izvedbu, osim nagrađenih skladbi, odabrana su djela Blaženka JuračićaVlade Sunka i Šimuna-Čarlija Botice.

BODOVI.engxlsx-3-360x254@2x.jpg

 1. Organizator će rezultate objaviti u programu festivala, stoga se pozivaju svi skladatelji da prisustvuju Večeri novih skladbi kako bi mogli preuzeti svoje nagrade. GMS nagrade neće slati poštom ili bilo kakvim oblikom dostave.
 • Skladbe će se izvoditi na večeri novih skladbi. Pozivaju se zborovi i njihovi voditelji da iskažu interes za izvedbu novih skladbi.
 • GMS poziva skladatelje da preporuče ili imaju u vidu zbor ili vokalni sastav koji će izvoditi njihove skladbe. Ukoliko nemaju u vidu niti jedan sastav, Organizator će pokušati osigurati odgovarajući zbor za izvedbu. Skladatelji moraju biti svjesni, kako je naglašeno u pozivu za predaju novih skladbi, da je moguće da se skladba možda neće moći izvesti zbog izostanka interesa zborova za izvedbu.
 • Program Večeri novih skladbi će biti koncipiran na način da će svaki zbor izvesti odabranu/dogovorenu novu skladbu i kraći program iz hrvatske glazbene baštine (ili zborske tradicije zemlje iz koje zbor dolazi) do 10 minuta.
 • Direkcija GMS može zbog programske cjelovitosti dopustiti manje vremenske oscilacije trajanja programa.
 • Skladbe se u načelu izvode a-capella  ali je dopuštena i klavirska pratnja ukoliko je skladba na taj način izvorno koncipirana.
 • Stručno povjerenstvo će dodijeliti nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Canticum novum“. najboljim skladateljima.
 • Zborovi se natječu za nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Katedrala“  stručnog žirija za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa  te posebnu nagradu publike za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa.
 1. Novčane nagrade iznose 500,00 EUR najboljem skladatelju i 500,00 EUR najboljem zboru. Ostale nagrade ne uključuju novčani iznos. Organizator može dodijeliti i druge nagrade i priznanja ( npr najbolji debitantski zbor, najbolji mladi skladatelj, najbolji stihovi, ditigent i sl.) Ove nagrade su opcionalne i ovise o prosudbi žirija.
 • Žiri za ocjenu izvedbi zborova biti će sastavljen od hrvatskih i međunarodnih stručnjaka te predstavnika organizatora.
 • Glazbena mladež Split kao organizator ne snosi troškove puta a vezano za  smještaj zborova stoji na raspolaganju pomoći oko pronalaska povoljnog smještaja ili na bilo koji drugi način koji dopuste financijske prilike.
 • Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

II. Seminari, koncerti i pjevanje na svetim misama.

 1. Zborovi sudionici Natjecanja zborova imaju priliku održati svoj koncert ili pjevati na Svetim misama u prekrasnim crkvama Splita i okolice. Zborovi koji žele sudjelovati u ovom dijelu programa naznačit će to u svojoj prijavi.
 • Organizator će ih kontaktirati za dogovaranje detalja uz napomenu da ovakav program ovisi i o volji svećenika i lokalnih crkava.
 • Zborovi i vokalni sastavi  mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.
 • Organizator može organizirati i seminare, radionice, okrugle stolove i sl.
 • U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.
 • Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

III. Split pjeva (revijalni program na splitskoj Rivi)

 1. Od 2016. godine Glazbena mladež Split uz suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Splita,  organizira poseban revijalni program na splitskoj Rivi ili u Đardinu.
 • Zborovi i vokalni sastavi  mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.
 • U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.
 • Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi, članovi žirija, gosti Festivala  i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

Za bilo kakva druga pitanja slobodno nas kontaktirajte;

Glazbena mladež Split,

Zagrebačka 23,HR – 21000 Split,

tel:    + 385 21 48 24 00
fax: + 385 21 33 27 14 

e-mail: info@gmsplit.hr 
 

U Splitu 10.05.2019.

Marin Kaporelo                                       Ana Domančić Krstulović